Pääkäyttäjänäkymä

Atom

2019-03-29

Jumalainen materiaalinäytelmä?

Vastailin erään iltapäivälehden vaalikoneen kysymyksiin, ja eteen tuli kysymys toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi lukiossa sitä, että koulu tarjoaa opiskelijalle esimerkiksi läppärin ja oppikirjat. Toimin tänä keväänä Satakunnan alueella järjestettävässä avoimen oppimateriaalin hankkeessa, joten ymmärsin, että minulla pitäisi olla toisen asteen materiaalikysymyksestä jonkinlainen mielipide. Ei vain ole ollut. En ole pahemmin pohtinut asiaa poliittisena kysymyksenä.

Minusta oppimateriaalien teko on ensisijaisesti hauskaa. Jotkut laittavat puutarhaa ja toiset virkkaavat. Minä teen oppimateriaaleja. Tämä ei ole ollut millään tasolla poliittinen kannanotto.

Voisin kyllä heittää ilmaan vision. Perustettaisiin eräänlainen Suomen äidinkielen opettajien valtakunnallinen materiaalipankki, jossa materiaali olisi siististi jäsenneltynä. Äidinkielen opettajat jakaisivat pankkiin parhaan sähköisen materiaalinsa, joka olisi yksittäisten käyttäjien muokattavissa. Olisi ihmisiä, jotka työkseen ylläpitäisivät pankkia. Materiaalin oheen voisi liittää nuoria opettajia auttavia käyttöohjeita ja esimerkiksi käyttökokemuksia. Jokainen voisi poimia ainekset juuri omalle ryhmälleen sopivaan kurssiin. Opiskelijoille voisi muotoilla helposti eritasoisia itsenäisiä opintopolkuja ja itsenäisesti suoritettavia lisäkursseja. Myös mallikurssisuunnitelmia olisi runsaasti tarjolla.

Tämä voisi olla nimenomaan pedagogisesti antoisampi vaihtoehto kuin oppikirjat.

Visio on helppo tyrmätä. Kuka valvoo laatua? (Halvallahan ei saa hyvää ja ilmaiseksi saa sitten…mitä?) Eikö tämä olisi tavattoman vaivalloista? Äidinkielen opettajilla ei todellakaan ole ylimääräistä aikaa. Miten tulla toimeen sen asian kanssa, että tekijänoikeudet estävät sujuvasti esimerkiksi kaunokirjallisuuden digitoimisen ja jakamisen? Miten tekninen puoli toteutettaisiin?

Ja joku haluaa aina rahaa.

Minusta esteet olisivat ylitettävissä. Mutta miten käy kustantamoiden, joissa vallitsee varmasti oikein hilpeä tunnelma nyt kun lukion ops muuttuu kolmen vuoden välein? 

Joku haluaa aina rahaa. Mieluiten paljon tai hyvin paljon.

Admin - 09:25:06 | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.